• blank
  • blank
  • blank

Η Τερψιθέα με λίγα λόγια

Το χωριό παλαιότερα λεγόταν Βετολίστα. Το 1927 μετονομάστηκε σε Ρωμιά και το 1928 μετονομάστηκε σε Τερψιθέα.

Σήμερα το χωριό διαθέτει 159 κατοικίες, 4 δημόσια κτίρια, 8 καταστήματα και 9 εκκλησίες. Έχει 335 κατοίκους κατά την απογραφή του 2001. Με ρεαλιστική προσέγγιση βρίσκουμε 90 καταγεγραμμένους μόνιμους κατοίκους (χειμώνα-καλοκαίρι) συν 75 οικούντας το μισό χρόνο. Το καλοκαίρι το σύνολο μαζί με τους παραθεριστές υπερβαίνει τους 500.

Ανήκει στον νέο Δήμο Ναυπακτίας που έχει έδρα την Ναύπακτο.

Απέχει από τη Ναύπακτο 45 χιλιόμετρα με ασφαλτοστρωμένη σύνδεση σε καλή κατάσταση. Από την Άνω Χώρα απέχει 12 χιλιόμετρα, έπεται της Λιμνίστας 9 χλμ και προηγείται της Ελατούς κατά 5 χλμ. Εξυπηρετείται από το ΚΤΕΛ Ναυπάκτου με τακτική συγκοινωνία.

Έχει υψόμετρο 800 μέτρα (στους επίσημους πίνακες 740). Το κλίμα είναι ήπιο το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Η «Τ» καταλαμβάνει έκταση 19.195   στρεμμάτων. Αυτή η έκταση είναι κατάφυτη από δρυοδάση. Βρίσκουμε επίσης πολλά πλατάνια, πουρνάρια, ρείκια και έλατα. Το χωριό έχει και πολλά οπωροφόρα δένδρα, εξαίσια κληρονομιά του μόχθου των προγόνων μας. Έτσι γευόμαστε στην ώρα τους κεράσια, κορόμηλα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφύλια, μήλα, καρύδια, κάστανα κ.ά. Λόγω του ανύδρου του εδάφους και της μη χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων τα προϊόντα αυτά είναι πεντανόστιμα και θά’λεγα «βιολογικής καλλιέργειας».Από τα σταφύλια βγάζουμε εξαίσιο κόκκινο κρασί (φημισμένο διαχρονικά) και πολύ καλό τσίπουρο. Από την ανθοφορία παράγεται στο χωριό και μέλι καλής ποιότητας.

Στην κτηνοτροφία έχουμε καταλήξει στα 100 γιδοπρόβατα (προπολεμικά είχαμε 8000). Εξασφαλίζουμε όμως λίγο κρέας από το κυνήγι (κυρίως αγριογούρουνου και λαγού). Το χειμώνα, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, τα καφενεία γεμίζουν τα βράδια από φλύαρους κυνηγούς, παραμυθάδες κυνηγούς και ιστοριογράφους κυνηγούς. Φυσικά το τσίπουρο ρέει άφθονο.

Η Τερψιθέα διαθέτει ένα μεγάλο Περιφερειακό Ιατρείο. Σε αυτή θα βρούμε επίσης ένα ικανοποιητικό γήπεδο ποδοσφαίρου και ένα καλό γήπεδο μπάσκετ. Το καλοκαίρι διοργανώνονται αγώνες, πολλοί μάλιστα διακοινοτικοί. Για τους μικρούς- μικρούς επισκέπτες έχει και μία ευρύχωρη παιδική χαρά.

Το χωριό είναι άριστος τόπος για παραθέριση. Προσφέρεται για περιπάτους και για ορεινές πεζοπορίες. Τα παλιά μονοπάτια βοηθούν σημαντικά. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και έχει άριστη θέα με ευρύ μεσημβρινό ορίζοντα. «Το Πουρνάρι», «το Βλαχόρεμα», «ο Άη Θανάσης» είναι οι ξακουσμένες στάσεις ρεμβασμού και ξεκούρασης. Κοντά σε αυτά τα μέρη να βάλουμε τις βρύσες με τα κρύα τους νερά. Στην πλειοψηφία τους είναι διαμορφωμένες με καθίσματα, κυρίως πέτρινα, πρόσφορες για ξεδίψασμα, ξαπόσταμα και κουτσομπολιό.

Η αξιοζήλευτη λιθόστρωτη πλατεία το καλοκαίρι σφύζει από ζωή. Σε αυτή διοργανώνεται χρόνια τώρα το πανηγύρι της Παναγίας στις 15 Αυγούστου, ένα από τα καλύτερα της επαρχίας μας.

Για να μη ξεχνιόμαστε, οι νέοι μας διοργανώνουν κάθε καλοκαίρι ένα ανταγωνιστικό πάρτυ.

Το χωριό έχει και δύο εκπολιτιστικούς συλλόγους. Τον «Σύλλογο των απανταχού Τερψιθεατών» με έδρα την Αθήνα και το «Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Τερψιθέας» με έδρα την Τερψιθέα.

Το «Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο» έχει δημιουργήσει ένα αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί με πάμπολλα εκθέματα. Η ξενάγηση στο Μουσείο είναι ελεύθερη.

Ο αθηναϊκός Σύλλογος πρωταγωνιστεί σε εκδηλώσεις στο χωριό, όπως:

α) Εορτασμός του πολιούχου Αγ. Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου.

β) Αποκριά στο χωριό

γ) Εορτή Αγ. Τριάδας

δ) Αθλοπαιδιές τον Αύγουστο

ε) Ξεφλουδίσια καλαμποκιού τον Αύγουστο. Η κορυφαία εκδήλωση του Συλλόγου, η οποία ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια σαν μια εορταστική αναβίωση του κοινωνικού εθίμου της αλληλοβοηθείας που εφαρμοζόταν στην αγροτική ζωή. Η γιορτή αυτή αγκαλιάστηκε από όλους τους κατοίκους και χρόνο με το χρόνο βελτιώνεται σε ποιότητα και συμμετοχή, ελκύοντας πολλούς επισκέπτες.

στ) Τελευταία άρχισε στο χωριό έκθεση παλαιάς φωτογραφίας με ηλεκτρονική προβολή σε μεγάλη οθόνη. Ο Σύλλογος λαμβάνοντας υπ’όψη την ενθουσιώδη               υποδοχή της έκθεσης προτίθεται να την επαναλαμβάνει σε ετήσια βάση (φυσικά επαυξάνοντας τα θέματα).

Βέβαια ο Σύλλογος διοργανώνει και άλλες εκδηλώσεις στην Αθήνα.

Αυτή με λίγα λόγια είναι η Τερψιθέα, ένα χωριό που αντιστέκεται στο χρόνο και στη λήθη, ένα χωριό που δεν θέλει με τίποτα να φύγει από τη ζεστή και στοργική αγκαλιά μας.